Eksempler på fondsstøttede aktiviteter

Nedenfor finder du en række eksempler på aktiviteter og projekter, som har fået støtte af Mælkeafgiftsfonden.

Mælkeprotein skal give ældre større muskler
21. maj 2014
Et forskningsprojekt sporer mælkeproteiners virkning fra fem køers yvere til 15 ældres kroppe. Målet er at give ældre anbefalinger om, hvor meget protein de skal spise for at bevare musklerne.

Bioetanol: Biprodukt giver billigere og mere miljøvenligt foder
25. mar 2014
Problemer med næringsindholdet i billigt og miljøvenligt kvægfoder fra produktion af bioetanol er ryddet af vejen med nyt forskningsprojekt. Det er endnu et skridt på vejen mod det biobaserede samfund.

Smør er sundere, end vi tror
06. jan 2014
Forsker undersøger lige nu, om smør er så usundt, som vi går og tror. Danskerne er smørforskrækkede, og det omdiskuterede mælkefedt, kan sagtens indgå i en sund kost, mener hun.

Mere hø i mælken, tak
03. sep 2013
Danske køer skal have mere hø i deres foder i stedet for ensilage. Det vil give bedre dyrevelfærd, bedre mælk og muligheder for at lave lagrede oste. DM i hø sætter fokus på mulighederne for hømælk.

Bedre mælk, mindre bøvs
14. aug 2013
I dag udgør udledningen af metan fra køernes fordøjelse 40-60 procent af mælkens samlede klimabelastning fra ko til forbruger. Avl og fodersammensætning kan nedsætte denne udledning af metan, men nyt projekt undersøger, om det får konsekvenser for mælkekvaliteten.

Bedre grundlag for at sikre miljøvenlige kostalde
19. dec 2012
Nyt forskningsprojekt udvikler målemetode, der kan sikre mere miljøvenlige kvægstalde. Dermed får branchen endnu et værktøj til at sikre mindre udledning af ammoniak, lugt og drivhusgasser.

Knoglerne svinder under slankekur
27. nov 2012
Knoglemassen bliver mindre, når du går på slankekur, og det øger risikoen for brækkede arme og ben. Nyt forskningsprojekt undersøger, om en daglig kost med flere mælkeproteiner kan forebygge tabet af knoglemasse.

Livsstilssygdomme kan måske bekæmpes i maven
05. nov 2012
Nyt forskningsprojekt undersøger om selv små ændringer i kosten kan reducere risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme hos overvægtige.

Proteindrik skal styrke ældres muskler
25. sep 2012
Tab af muskelmasse er et udbredt problem blandt ældre. Og når der i fremtiden bliver flere ældre, vil der også være flere, der døjer med muskeltab. Et nyt projekt støttet af Mælkeafgiftfonden undersøger nu, om muskeltabet kan undgås ved at indtage proteiner fra valle.

Valle gemmer på middel mod fedme
12. sep 2012
Vallen, der traditionelt er blevet opfattet som et spildprodukt, indeholder vigtige proteiner, der kan have en gavnlig effekt mod fedme og kolesterol.

Ny teknologi skal hjælpe med at spare på vandet
11. sep 2012
De danske fødevarevirksomheder bruger hver dag enorme mængder vand på blandt andet rengøring. Et forskerhold fra Københavns Universitet arbejder på at udvikle sensormetoder, der gør det nemt at måle, hvor rent der er, så man ikke kommer til at bruge unødig meget vand.

Ost med et gran salt
17. apr 2012
Et større dansk forskningsprojekt imellem Aarhus og Københavns Universitet studerer strukturer i osten for ad naturlig vej at nedbringe saltindholdet uden at forringe smagen mærkbart. En af de største udfordringer bliver at bevare formen på osten.

En fed fornemmelse - uden fedt
11. jan 2012
Mælkeproteiner kan tilføre fedtfattige mejeriprodukter en cremethed, som minder om de fuldfede varianter. Forskningsprojekt på KU Life forsøger at kortlægge, hvilke proteinpartikler der egner sig bedst til de forskellige produkter og produktionsprocesser.

Kan lyd give bedre mejeriprodukter?
20. dec 2011
Forskere ved Aarhus Universitet undersøger, om ultralyd kan forkorte produktionstiden for smør og give yoghurt bedre konsistens.

Omhyggelighed og kontrol er bakteriens banemænd
20. dec 2011
Råmælksoste har et ry for at være velsmagende, men på grund af bekymringer omkring fødevaresikkerheden har den slags oste i en årrække været forbudt i Danmark. Fondsstøttet projekt på Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet (LIFE-KU) undersøgte sagen.

Juleost fremtidens delikatesse?
20. dec 2011
Mælkens sammensætning er ikke den samme om vinteren, som det er om sommeren. Det er gammel viden hos mejeristerne, men nu har et forskningsprojekt undersøgt mælkens sæsonbestemte sammensætning. Det kan komme til at føre til sæsonoste og oste med en ensartet høj kvalitet.

Der skal D-vitaminer i mælken
20. dec 2011
Mange danskere bliver ikke kun blegnæbbede, når vintermørket omslutter landet. De får også D-vitaminmangel. Et Fondsstøttet projekt på DTU viser, at D-vitaminberiget mælk kan være med til at hjælpe i den mørke tid.