Der skal D-vitaminer i mælken

20. december 2011

Mange danskere bliver ikke kun blegnæbbede, når vintermørket omslutter landet. De får også D-vitaminmangel. Et Fondsstøttet projekt på DTU viser, at D-vitaminberiget mælk kan være med til at hjælpe i den mørke tid.

Danskernes niveau af D-vitamin falder, når dagene bliver kortere, og mørket falder på. Men sådan behøver det ikke at være. Ifølge forskning fra DTU hjælper det gevaldigt, hvis man beriger fødevarer med D-vitamin. Og en af kilderne til ekstra D-vitamin kan være mælk.

- Danskerne får for lidt D-vitamin i løbet af vinteren, fordi der er en naturlig årstidsvariation. Vi ved ikke, hvor meget det betyder, men vi kan se, at forsøgspersonerne holdt et højt niveau af D-vitaminer, om end det faldt en anelse hen over vinteren, fortæller forskningsleder Lone Banke Rasmussen fra DTU.
De 200 familier, som skal deltage i forsøget, har Fødevareinstituttet udvalgt tilfældigt i lokalområdet omkring DTU, og de fik udleveret både mælk og brød som var beriget med D-vitamin. 

- Vi har valgt at afholde forsøget tæt på instituttet, så vi har mulighed for at møde forsøgspersonerne i forretningerne og ved blodprøvetagningen, det gør i det hele taget logistikken nemmere, fortæller Lone Banke Rasmussen.

Ikke kun i mælken
Hidtil har man været forsigtige med at putte vitaminer i maden, men lige netop D-vitaminer giver god mening, da det hjælper med at optage calcium i mælken og holder vinterdepressionen væk. Skepsisen har også været medvirkende til at der ikke er blevet foretaget kontrollerede forsøg herhjemme. 

- D-vitamin kan være med til at hæve det generelle sundhedsniveau og forebygge en række sygdomme som f.eks. knogleskørhed, derfor ville vi afdække, om D-vitaminniveauet falder mindre i løbet af vinteren hos de personer, som får D-vitaminberigede produkter, og der kunne vi så se at de berigede fødevarer gjorde en forskel, siger Lone Banke Rasmussen.

Lone Banke Rasmussen mener dog ikke, at de ekstra D-vitaminer vil batte meget, hvis man kun tilsætter dem i mælken.

- Det er ikke optimalt kun at putte D-vitaminer i mælk, for det rammer ikke så bredt. Folk har meget forskellige mælkeforbrug, og nogle drikker meget mælk, mens andre næsten ingenting drikker, forklarer hun og tilføjer, at hvis berigelsen skal have en effekt, skal det omfatte flere fødevarer, ligesom man gjorde i forsøget, hvor man også tilsatte D-vitaminer i brødet.

Fed fisk og sollys
Det er svært at spise sig til de 7,5 mikrogram D-vitaminer, som er anbefalingen ifølge den nordiske næringsstofsanbefaling, alene ved at spise fed fisk og anden D-vitaminholdig mad.

Men kroppen producerer også D-vitaminer, når den udsættes for sollys.

- Det danske niveau er ikke lavere end i mange andre europæiske lande, så det er generelt, man ikke får så meget D-vitamin, som man måske ville have gavn af. Hvis man ikke lige bor tæt på ækvator, vil der være en del af året, hvor man ikke kan danne D-vitamin. Det skyldes, at de stråler, der når os om vinteren, ikke er med den bølgelængde, som kan forårsage omdannelsen til D-vitamin i huden, forklarer Lone Banke Rasmussen.

På det danske marked findes der allerede mælk med D-vitamin i, men det er et nichemarked. Med resultaterne fra forskningsprojektet i mente, åbnes der op for at den nordiske næringsstofsanbefaling måske kan nås med hjælp fra den berigede mælk.

Resultaterne af undersøgelsen fra DTU bliver præsenteret ved den Nordiske Ernæringskongres i juni 2012.