Knoglerne svinder under slankekur

27. november 2012

Overvægtige, der taber sig meget over kort tid, taber ofte en del af deres knoglemasse under slankekur også. Det betyder, at de får svagere knogler, og at de derfor risikerer brud ved selv små, udramatiske fald eller belastninger senere i livet.

I et nyt projekt undersøger forskeren Alicja Budek Mark fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, hvordan kroppen reagerer på indtag af en kost, hvor proteinerne kommer fra mælkeprodukter og altså ikke kød.

Projektet bliver støttet af Promilleafgiftsfonden gennem mælkeafgiftsfonden med 595.000 kroner.

"Mit fokus er at forebygge eventuelle knogletab, når man går på slankekur. Hvis øget indtag af mælkeprotein kan forebygge tab af knoglemasse, så kan man måske i fremtiden vejlede dem, der lider af knogletab til at få mere mejeriprotein i deres kost. Som det er nu, får de kalk og vitaminsupplement," forklarer hun.

Forsøgene begynder i begyndelsen af 2013.

Selv simple fald kan betyde brud håndled, ryg og hofte
I Osteoporoseforeningen arbejder man dagligt med knogleskørhed, og her forklarer diætisten Kirsten Bønløkke, hvilke konsekvenser tab af knoglemasse har for de danskere, der må leve med det i hverdagen:

"Konsekvensen kan være brud, og de brud kan opstå ved dagligdags aktiviteter. Det kan være et lille fald hjemme i stuen eller i bussen, som kan resultere i brud på for eksempel håndled eller hofte."

Kirsten Bønløkke understreger vigtigheden af en alsidig kost for almindelig trivsel og for at undgå tab af knoglemasse, der netop kan blive et problem under en slankekur:

"Kalk er en vigtigt for knoglerne. Men for at kroppen kan optage kalken, skal der være D-vitamin, der er et fedtopløseligt vitamin. Derfor er det vigtigt, at der også er fedt i maden, men det glemmer mange, når de går på slankekur, og det kan gå ud over knoglerne."

Kirsten Bønløkker er spændt på at se, om forskningsprojektet vil give ny viden, så vi med simple ændringer i de nuværende kostråd måske kan forebygge tab af knoglemasse.

Idéen om mælkeprotein bygger på erfaringer fra børn
I de nuværende kostråd til danskere, der er i fare for tab af knoglemasse, er der blot en anbefaling af, hvor meget protein, man samlet bør spise. Alicja Budek Mark vil med sit nye forsøg se nærmere på, om mælkeprotein er mere effektivt end andre proteiner, så man kan få en mere nuanceret viden om de almindelige kostråd.

Ideen med at mælkeprotein er særlig god til at forebygge tab af knoglemasse, kommer fra børn, hvor man allerede ved, at de opbygger større knoglemasse, når de spiser mange mejeriprodukter.

"Dermed er min hypotese, at også voksne mennesker måske kan sikre en stabil knoglemasse, selv om de taber sig meget," siger Alicja Budek mark, der forventer at have et resultat klar i slutningen af 2013.