Livsstilssygdomme kan måske bekæmpes i maven

5. november 2012

Nyt forskningsprojekt undersøger om selv små ændringer i kosten kan reducere risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme hos overvægtige.

Sunde bakterier og hørfrø kan måske hjælpe overvægtige i kampen mod diabetes og hjertekarsygdomme. Et nyt forskningsprojekt undersøger i hvert fald lige nu, hvordan de små fibre fra hørfrø og sunde bakterier kan have en positiv effekt på risikoen for de frygtede livsstilssygdomme.

”Vi ved allerede, at der er typer af bakterier, som ses ofte eller mindre ofte hos personer med svær overvægt og type-2 diabetes. Vores projekt undersøger, om vi kan påvirke tarm bakterierne med fibre fra hørfrø eller sunde bakterier og dermed også mindske risikoen for udvikling af livsstilssygdomme,” siger Lesli Hingstrup Larsen.

Hun er en af forskerne bag projektet, som blandt andet støttes af Promilleafgiftsfonden gennem Mælkeafgiftsfonden. Også Arla er inde over projektet. Blandt andet som leverandør af de sunde bakterier – også kendt som probiotika.

”Håbet er, at mange måske kan få et bare lidt sundere liv på trods af overvægt,” fortæller Lesli Hingstrup Larsen.

Både håb og skepsis i Diabetesforeningen
I Diabetesforeningen er man spændt på projektets resultat, da det kan få betydning for de omkring 245.000 personer, som skønnes at leve med type-2 diabetes.

”Behandlingen er for langt de fleste en kombination af medicin, sund kost, motion og vægttab, men det er ikke alle, der har lige let ved disse omlægninger,” fortæller diætist Susanne Elman Pedersen.

Susanne Elman Pedersen mener, det er positivt, hvis forskningsprojektet kan anvise en nemmere vej frem, men hun mener ikke, at en sund mave kan stå i stedet for en generelt sundere livsstil:

”Hvis det viser sig, at kosttilskud med hørfrø kan gøre en forskel, så vil det potentielt kunne være et supplement til den sunde mad og dermed hjælpe rigtig mange mennesker, der kæmper med diabetes og overvægt. Men jeg tror desværre ikke, at en enkelt fødevare kan stå for hele løsningen. Som jeg ser det, vil det fortsat være vigtigt at have fokus på både sund kost og motion for at begrænse overvægt og livsstilssygdomme.”

Det endelige resultat vil vise sig i 2013
I projektet er 60 overvægtige kvinder delt op i grupper, og gennem seks uger har de indtaget forskellige kosttilskud med blandt andet fibre fra hørfrø og sunde bakterier – også kaldet prebiotika og probiotika. Denne fase er netop overstået, fortæller Lesli Hingstrup Larsen:

”Vi er nu ved at analysere vores prøver, og resultatet vil være klar i løbet af 2013. Men hvordan det er gået, kan jeg ikke sige noget om, da vi forskere her i analysefasen ikke ved, hvem der har indtaget fibre, sunde bakterier og hvem der har fået placebo.”

Lesli Hingstrup Larsen håber på et klart resultat, der kan gøre os klogere på, hvordan man fremover kan mindske risikoen for livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme hos overvægtige.