Mere hø i mælken, tak

Danske køer skal have mere hø i deres foder i stedet for ensilage. Det vil give bedre dyrevelfærd, bedre mælk og muligheder for at lave lagrede oste. DM i hø sætter fokus på mulighederne for hømælk.

Danmarks bedste hø bliver kåret på Food Festival i Aarhus 6.-8. september 2013. Her dyster landets fremmeste landmænd i at få kåret netop deres hø som Danmarks bedste hø. Sidste års vinder er fodermester Kai Hansen, og han håber på, at han igen i år kan tage sejren med hjem.

- Vi har noget vanvittigt godt hø med i år, konstaterer Kai Hansen forud for konkurrencen.

Han arbejder på Jejsing Demeter, hvor man fodrer køerne med hø, selv om det er dyrere end ensilage, som man typisk bruger på konventionelle gårde. Kai Hansen er dog ikke i tvivl om, at det giver en bedre mælk, når man fodrer med hø, og at det er hele den ekstra indsats værd:

- Jeg kan huske den rå komælk, som jeg fik på min fars gård til bage i 70’erne, og det er nøjagtig den fornemmelse, jeg får, når jeg smager på vores hømælk, siger Kai Hansen og giver et bud på, hvorfor det er så tydeligt i mælkesmagen:

- Det er mere naturligt for koen at spise hø end at spise ensilage, som består af gæret græs og majs. Det giver sundere køer og en bedre mælk. Det er lidt dyrere og mere besværligt, men vi går efter kvaliteten og ikke kvantiteten.

DM sætter fokus på hømælk
Formålet med DM i hø er at sætte fokus på hømælk, som giver de danske mejerier mulighed for at producere nogle lagrede oste. For i dag er det kun ganske få landmænd, der kan levere hømælk, hvor køerne ikke har fået ensilage i deres foder. Det fortæller Thorkild Nissen fra Økologisk Landsforening, der arrangerer DM i hø med støtte fra Promilleafgiftsfonden:

- Lige nu er det kun er ganske få promiller af de danske oste, der er lavet på hømælk. Men vi vil gerne hæve overliggeren til et niveau, hvor vi taler om procenter.

Det kræver, at mejerierne har adgang til en unik råvare som hømælk, men i dag er det kun ganske få landmænd, der producerer hømælk.

- I gamle dage var det almindeligt, at fodre køerne med hø, men det er blevet udkonkurreret, fordi det er omstændeligt at lave. Det er den produktion, vi gerne vil sætte skub i igen, siger Thorkild Nissen.

Hømælk giver håb om unikke lagrede oste
Naturmælk laver allerede i dag en høost, som er ganske populær herhjemme, men mejerichef Leif Friis Jørgensen ser store muligheder i at producere flere oste med den specielle hømælk.

- Med hømælk undgår man sporebakterier, som man finder i konventionelt mælk, hvor man typisk fodrer med ensilage. Og de bakterier har en uheldig virkning, når vi langtidsmodner oste. Derfor kan vi uden at bruge nitrat lave nogle langtidsmodnende oste på den her hømælk, og det er rigtig interessant, siger han.

Leif Friis Jørgensen håber derfor, at flere landmænd på sigt kan tage udfordringen op og begynde at producere hømælk. Det vil give et råvaregrundlag, der kunne understøtte udviklingen af flere lagrede høoste. Håbet er, at man kan skabe nogle lagrede oste, som også bliver kendt i udlandet:

- Hvis vi kan lave et nyt dansk kvalitetsost, der får et brand i udlandet som ’Lurpak’ eller ’Danish bacon’, så kan vi skabe en fremdrift i landbruget som er rigtig spændende for os alle sammen. Men det kræver initiativer som det her, for at det kan lykkes, siger Leif Friis Jørgensen og tilføjer:

- Det er dyrere at producere hømælk, men jeg er sikker på, at mange forbrugere gerne vil betale det ekstra for den naturligt gode smag.

Hø giver bedre dyrevelfærd
Dyrevelfærden får også et nøk opad, når man fodrer med hø i stedet for ensilage, forklarer Thorkild Nissen:

- Hvis du slår op i en gammel lærebog, så anbefaler man hø til kalve og syge dyr. Det er fordi hø er det mest naturlige foder og den mest naturlige næringsform for drøvtyggere.

Også Kai Hansen er glad for høet, der ifølge ham giver bedre velfærd for køerne:

- Køerne, der får hø, har en sundere vom, og de får ikke de vomlidelser som andre køer får. De tygger mere drøv end andre køer gør på deres foder med ensilage. Det har betydning, fordi det er med til at holde vommen i gang, forklarer Kai Hansen, der altså er klar til DM i hø, hvor han håber at løbe af med førstepladsen igen i år.