Proteindrik skal styrke ældres muskler

25. september 2012

Tab af muskelmasse er et udbredt problem blandt ældre. Og når der i fremtiden bliver flere ældre, vil der også være flere, der døjer med muskeltab. Et nyt projekt støttet af Mælkeafgiftfonden undersøger nu, om muskeltabet kan undgås ved at indtage proteiner fra valle.

Danmarks – og hele den vestlige verdens – befolkning bliver ældre. Hvis man regner på fødselstal og den stadigt stigende levealder, vil der i år 2050 være omkring 50 pct. flere ældre over 65, end der er i dag.

Men med de mange ældre vil forekomsten af aldersbetingede kroniske sygdomme også blive større. Med alderen følger ofte en svækkelse af musklerne. Årsagerne til det er mange, men hvor nogle synes uundgåelige og blot noget der hører alderdommen, er andre sandsynligvis noget, der kan modvirkes.

Især protein stimulerer opbygningen af musklerne, og derfor tyder det på, at en større mængde protein i de ældres daglige kost vil være fordelagtigt for bevarelse af muskelmassen. En af årsagerne til den nedsatte effekt af protein hos mange ældre er, at mange tilsyneladende raske ældre går med en kronisk tilstand af inflammation, som er en lidelse forbundet med immunsystemet. Inflammationen kan nemlig gøre musklerne ufølsomme overfor protein.

På Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital arbejder post doc Lars Holm og ph.d.-studerende Kasper Juul Dideriksen lige nu på et projekt, der skal undersøge, hvorvidt et valleprotein fra mælk kan være med til at bygge musklerne op hos de ældre, der lider af kronisk inflammation. Forskningen er støttet af Promilleafgiftsfonden via Mælkeafgiftsfonden.

Proteintilskud der ikke mætter
”Det er velkendt, at specielt mælkeproteinet valle er særligt effektivt til at genopbygge musklerne, så vi laver forsøg på en flok ældre, som vi giver proteintilskud. Det gode ved sådan et proteintilskud er, at det ikke mætter specielt meget. Det er en fordel, fordi mange ældre i forvejen ikke spiser så meget. Så hvis proteintilskuddet mættede, ville det bare tage pladsen fra det, de ellers ville have spist. Og at proteintilskuddet kan indtages i flydende form er kun en fordel, fordi det så ikke kræver så meget at omsætte,” forklarer Lars Holm.

Forskerne har netop valgt at undersøge valleprotein, fordi det er nemmere at have med, hurtigere at indtage og nemmere at omsætte. Der er også mange gode proteiner i eksempelvis kød, men det har ikke de samme fordele.

”Man får hurtigere noget ud af valleproteintilskudet, så når man ser på tidsperspektivet, er det bedre,” fortæller Lars Holm.

To forsøg med ældre
Projektet består af to forsøg. I det ene forsøg skal to grupper af ældre indtage proteintilskud. Den ene gruppe lider af inflammation, mens den anden er en kontrolgruppe med raske ældre. Den første gruppe opdeles igen i to grupper; én gruppe som får et middel, der blokerer for inflammationen, og en gruppe der får placebo. Hypotesen er, at kontrolgruppen og de inflammerede ældre, der behandles med blokkerne, reagerer lige godt på proteinindtaget, mens muskelgenopbygningen hos den ubehandlede inflammerede gruppe ikke responderer på proteinindtaget.

Det andet forsøg går på at immobilisere det ene ben i en gruppe ældre forsøgspersoner. Immobiliseringen bruges som en model for inaktivitet, som for eksempel kan forekomme hos de ældre efter en operation eller lignende. Under en sådan omstændighed vil muskelmassen svinde og forsøget skal vise, om nedbrydelsen af muskelmassen på grund af immobiliseringen kan mindskes ved at indtage valleproteinet med eller uden behandling med medicin til blokering af inflammation.

Forskerne er stadig i gang med at indsamle resultater, men hvis det viser sig, at valleproteinet hjælper mod muskeltab, kan det åbne op for et helt nyt marked for mejerierne.

”Valleprotein kan købes i apoteker og supermarkeder, og det er ofte folk, der styrketræner, der bruger det. Hvis vores resultater er positive, vil vi anbefale ældre at bruge det, og så kan mejerierne udvikle nogle produkter, som ældre også vil have lyst til at putte i indkøbskurven. Samtidig kan det også betyde, at det bliver mere tilgængeligt i supermarkeder osv.,” slutter Lars Holm.

Fakta:
Lav-grad af kronisk inflammation er en tilstand, hvor immunsystemet er aktiveret i en mild grad. Det betyder, at cellerne udskiller nogle hormon-lignende stoffer, som bevæger sig rundt i kroppen og kommer til at påvirke eksempelvis musklerne på en negativ måde, så de svinder ind.

I det ene forsøg lider den ene gruppe af forsøgspersoner af inflammation. For at blokere for inflammationen får de behandling med NSAID (non-steroid anti-inflammatory drug), som kan være f.eks. Ipren eller Ibuprofen. Den anden gruppe er en kontrolgruppe med raske ældre.

Alle forsøgsgrupper får proteintilskud, og da den ene gruppes inflammation bliver blokeret, skulle begge grupper nu gerne optage proteintilskuddet og få opbygget musklerne lige hurtigt.

I det andet forsøg skal forsøgspersonerne i 14 dage have deres ene ben immobiliseret i en skinne, så de ikke kan bevæge det. Det betyder, at de vil miste muskelmasse, men håbet er, at proteintilskuddet enten kan hindre eller mindske muskeltab. Det indebærer dog, at forsøgspersonerne kommer til at gå med krykker i 14 dage og derfor er det svært at rekruttere de ældre.