Ansøgning om tilskud
Der er ny strategi for fonden for bevillingsårene 2026-2029.
Fondens vejledning er opdateret jf. nyt krav i administrationsbekendtgørelsens §9 om, at fonden skal efterleve Økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning samt krav om, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal godkende fondens vejledning forud for ansøgningsrundens start i 2025. Styrelsen har godkendt den vedlagte vejledning 8. maj 2025.
Vejledningen er – udover en række redaktionelle justeringer – blev opdateret på følgende centrale punkter:
Intern løn: Opdatering af afsnit 9.1.i fondens vejledning ang. udgifter til intern løn hos ansøger/tilskudsmodtager. Hovedreglen er en beregningsteknisk årsnorm på 1649 timer, men der gives i fondens vejledning mulighed for at en række støttemodtagere har mulighed for at anvende en timesats, der er op til 20% højere, hvilket vil svare til en beregningsteknisk årsnorm på 1374 timer. Anvendelse af denne mulighed er betinget af, at støttemodtagere kan dokumentere at støttemodtager ikke overkompenseres.
Overhead: Opdatering af afsnit 9.6. i fondens vejledning og pkt. 3.5 om overhead i ansøgningsskemaets del 3. Som hovedregel kan overhead maksimalt udgøre 18% af projektet tilskudsberettigede direkte lønudgifter. Der er dog jf. økonomistyrelsens vejledning også en række undtagelsesmulighederne, der indebærer at fonden har mulighed for at tillade en overheadsats på op til 44% af de direkte udgifter (excl. ekstern bistand), når en række betingelser er opfyldt. Der skal altid være et økonomisk rimeligt og sædvanligt forhold mellem projektets aktiviteter og den dertil knyttede overhead. Hvis ansøger ønsker at søge under undtagelsesbestemmelsen med en højere overhead end hovedreglen, skal det tydeligt begrundes, hvorfor dette er nødvendigt for projektets gennemførelse.
Projektændringer: Opdatering af afsnit 12.2. i fondens vejledning om, hvornår der er krav om at indsende en ændringsansøgning. Der skal indsendes en ansøgning om ændring til fonden, når der er behov for at omprioritere mellem hovedbudgetposter, og hvis en hovedpost afviger mere end +/-10% eller +/-200 t. kr. af det samlede tilskudsgrundlag.
Projektforlængelser: Opdatering af afsnit 12.3 i fondens vejledning om, at ansøgninger om projektforlængelser skal være fonden i hænde senest d. 31. december i det kalenderår, som bevillingen vedrører.
Udvidelse af krav om revisionspåtegnet tilskudsregnskab til bl.a. universiteter: I fondsvejledningens afsnit 18 fremgår det, at alle ansøgere, der søger under fondens opslag for bevillingsåret 2026 og frem skal indsende et revisionspåtegnet tilskudsregnskab med mindre tilskudsmodtager er en statslig eller selvstændig offentlig virksomhed, der ikke i forvejen får årsregnskab påtegnet af den godkendt revisor. Det medfører bl.a. at universiteter fra og med bevillingsåret 2026 skal indsende revisionspåtegnet tilskudsregnskab.
Baggrund om økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning
Økonomistyrelsens vejledning om effektiv tilskudsforvaltning, der danner grundlag for fondens vejledning, kan læses her
- Afsnit om lønudgifter er præciseret ud fra økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.1. Fastsættelse af lønniveau.
- Afsnit om overhead er præciseret ud fra økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.4 Overhead
- Afsnit om projektændringer er tilpasset økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.2.7. Budgetændring
- Indførelse af krav om revisionspåtegning af tilskudsregnskaber for selvstændige offentlige virksomheder som fx universiteter sker på baggrund af økonomistyrelsens vejledning pkt. 4.3.5. Revisionspåtegning af tilskudsregnskab.
Ansøgning om tilskud kan indsendes én gang året og fondens bevillinger er etårige. Flerårige projekter kan derfor kun søge om tilskud for et år ad gangen. Fondens kan i særlige tilfælde fastsætte ekstraordinære ansøgningsrunder, hvis fonden har midler i overskud fra foregående års budget. Eventuelle ekstra ansøgningsrunder vil også blive offentliggjort på denne side.
Se tidligere ansøgningsrunder her »»
Ansøgningsmateriale for tilskud i 2026
Ansøgningsrunden for tilskud i 2026 gennemføres med ansøgningsfrist tirsdag den 12. august 2025 kl. 00:00.
Det vil sige, at ansøgninger modtaget onsdag den 13. august er kommet for sent og bliver afvist.
Tilskud kan ydes til de hovedindsatsområder, der fremgår af fondens strategi for 2026-2029. Der forventes at være en beløbsramme på ca. 76-78 mio. kr. i ansøgningsrunden 2026.
Ansøgningsskemaet for 2026 består af 3 dele:
- Del 1: hovedskema med basisoplysninger om projektet og om ansøger (word)
- Del 2: projektbeskrivelsen (word)
- Del 3: projektøkonomien (excel)
Fonden har udarbejdet en ny vejledning om tilskud for 2026: Vejledning om tilskud
Fondens strategi for 2026-2029 for bevilling af ansøgninger kan tilgås her: Fondens strategi 2026-2029
Indsendelse af ansøgning til fonden
Projektansøgningen skal sendes pr. mail til: maelkeafgiftsfonden@maelkeafgiftsfonden.dk
Skriv venligst projektets titel og/eller ansøgers navn i mailens emnefeltet.
Til brug for fondens registrering af ansøgninger er der i skemaerne lagt felter/koder ind. Det er derfor vigtigt, at der kun skrives i disse felter, samt at følgende dokumenter vedlægges i mailen:
Del 1 i word
Del 2 i word
Del 3 i excel
Derudover skal ansøgningen fremsendes i pdf-format, hvor del 1, 2 og 3 er samlet til ét dokument.
Evt. program til at samle de tre dele i PDF-format: https://www.adobe.com/acrobat/online/merge-pdf.html
Projektændringer for 2025-projekter
Som udgangspunkt er man som ansøger forpligtet til at udføre de aktiviteter og følge den tidsplan, der er angivet i ansøgningen, hvis tilskuddet skal udbetales. Men undervejs i projektet kan man komme i situationer, hvor dele af projektet må udskydes, hvor der bliver behov for andre aktiviteter end dem, der er angivet i ansøgningen, eller hvor forudsætningerne for projektet i øvrigt ændrer sig. Det skal dog bemærkes, at hvis man søger om ændringer i projektindhold, så kan disse kun godkendes, hvis de kan rummes inden for det oprindelige formål og hovedindhold i projektet, som fonden godkendte på bevillingstidspunktet.
Ansøgning om genbevilling af tilskud / overførsel af midler til næste år
Fondens bevillinger er 1-årige og bevilget for et kalenderår. Tilskuddet kan således kun dække projektomkostninger, der ligger i perioden 1. januar - 31. december i det kalenderår, som bevillingen vedrører. Der skal derfor opstilles realistiske budgetter for kalenderåret, og aktiviteterne skal kunne gennemføres inden for kalenderåret. Der kan alligevel blive behov for at udskyde visse af projektets aktiviteter til afholdelse senere, fx som følge af eksterne leverancer, der svigter, barsel eller længerevarende sygdom hos nøglemedarbejdere.
Skemaer til brug for ansøgning om genbevilling / overførsel af midler for 2025-projekter kan downloades her:
Ansøgningen skal fremsendes i pdf-format, hvor skema 1 og 2 er samlet til ét dokument. Ansøgning skal fremsendes senest den 31. december i bevillingsåret og sendes pr. mail til: maelkeafgiftsfonden@maelkeafgiftsfonden.dk
Ansøgning om ændring af aktiviteter eller budget
Hvis aktiviteter grundet uforudsete faglige eller praktiske omstændigheder må ændres, fx på grund af ny teknologi, uforudsete prøveresultater, markant ændrede markedsforhold eller andet, skal der indsendes ansøgning herom til fonden. Det samme gælder ved væsentlige ændringer vedrørende projektets finansiering, samlede budget, faglige ressourcer eller lignende forhold.
Der kan omdisponeres mellem projektets budgetposter og aktiviteter forudsat, at målet er uforandret.
Dette kan ske uden fondens godkendelse, så længe ændringerne udgør mindre end +/- 200 t. kr. eller +/- 20 pct. af projektets samlede budget. I forbindelse med regnskabsaflæggelse skal der redegøres for disse ændringer.
Ansøgninger om ændringer skal ske, så snart behovet er konstateret og senest den 31. december i bevillingsåret. Der opfordres til at kontakte sekretariatet, såfremt der er tvivl om, hvorvidt en ændring forudsætter godkendelse.
Skemaer til brug for ansøgning om ændring af aktiviteter for 2025-projekter kan downloades her:
Ansøgningen skal fremsendes i pdf-format, hvor skema 1 og 2 er samlet til ét dokument. Ansøgning skal fremsendes senest den 31. december i bevillingsåret og sendes pr. mail til: maelkeafgiftsfonden@maelkeafgiftsfonden.dk
Rateudbetaling af tilskud
Fonden udbetaler normalt tilskuddet i 2 rater – første rate udbetales i september måned i tilskudsåret, når der er indsendt en forbrugsoversigt for 1. halvår af projektet. Sidste rate udbetales efter indsendelse af tilskudsregnskab for hele tilskudsåret, når fondens administration og revisor har godkendt tilskudsregnskabet.
Såfremt tilskudsmodtager ønsker udbetalt rate i bevillingsåret, skal der indsendes ledelseserklæring vedrørende afholdte udgifter i 1. halvår af bevillingsåret. Ledelseserklæringen og opgørelsen af de afholdte udgifter skal indsendes senest 1. september i bevillingsåret.
Fonden kan yde støtte til afsætningsfremme, forskning og forsøg, produktudvikling, rådgivning, uddannelse, sygdomsforebyggelse, sygdomsbekæmpelse, dyrevelfærd og kontrol samt særlige aktiviteter, som er godkendt af miljø- og fødevareministeren, jf. landbrugsstøttelovens § 7, stk. 1.
Nyttevirkningen af projekterne skal komme mælkeproducenterne bredt til gavn. Det betyder bl.a., at:
- Alle forskningsresultater skal lægges åbent frem til fri afbenyttelse
- Markedsføringsaktiviteter skal komme alle eller en betydelig del af mælkeproducenterne til gavn
- Rådgivningstilbud skal være tilgængelige for alle relevante producenter.
Der kan kun ydes tilskud svarende til nødvendige, konkrete og dokumenterede udgifter, som er forbundet med projektet og til kostpriser, dvs. at der ikke må generes overskud eller profit fra projekterne. Derfor er ansøgerne blandt andet forpligtet til at levere et detaljeret budget sammen med ansøgningen, og til at levere et tilskudsregnskab efter projektets afslutning.
Fonden yder tilskud til foreninger, brancheorganisationer, selvejende institutioner, offentlige institutioner og andre juridiske enheder.
Fonden lægger vægt på, at ansøgerne har den nødvendige kapacitet til at sikre fuldførelse af projektet inkl. den vigtige formidlingsdel, der skal sikre, at resultaterne kommer bredt til gavn.
Fonden yder ikke drifts- eller virksomhedsstøtte, og derfor er det sjældent relevant for private virksomheder at søge midler til fx udvikling eller markedsføring af et kommercielt produkt.
Hver gang mælkeproducenter leverer mælk til mejeriet, opkræver fonden en produktionsafgift på 1,15 øre pr. kg indvejet mælk. Beløbets størrelse fastsættes af miljø- og fødevareministeren efter indstilling fra fondens bestyrelse. Fonden modtager desuden hvert år efter ansøgning et tilskud fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. De samlede indtægter anvendes hvert år til støtte for de projekter, som fondens bestyrelse giver tilskud, idet fonden ikke må opsamle midler fra år til år.